Mit kell tudni az otthoni lélegeztetés finanszírozásáról?

Otthoni lélegeztetés

Az otthoni hosszú távú gépi lélegeztetés kitűnő lehetőség a betegek számára, hiszen javítja az életminőséget, elősegíti a könnyebb beilleszkedést a közösségekbe valamint a gyógyulás kényelmesebb és biztonságosabb ismerős környezetben.

Az otthon lélegeztetési programba kerülés menete és finanszírozása

Azon betegeknek van lehetőségük az otthon lélegezgetési programunkba bekerülni, akik ezt igénylik és az orvosok szerint állapotuk is lehetővé teszi azt. Az igénylés mellett a beteg családja vállalja az otthoni gondozást és a szükséges körülmények megteremtését, a kezelőorvos és az ellátó intézmény pedig biztosítani tudja a beteg rendszeres és időszakos otthoni ellátását, távoli szakmai felügyeletét.

Az otthoni lélegeztetés finanszírozását az 519/2013 (XII.30.) Korm. rendelet által módosított, 43/1999.(III.3.) Korm. rendelet 48/A § bekezdése tartalmazza.
2014 óta van lehetőség az otthonlélegeztetett betegek ellátásának finanszírozására. A szakmai kritériumok nem változtak, de az intézmények felelőssége és döntési köre megnövekedett. A bérelhető készülékek listáját (letölthető weboldalunkról-hivatkozás) és az egységes szerződéses formákat kidolgoztuk. Természetesen, mivel kétoldalú szerződésekről van szó, azokat adott esetekben a helyi igényeknek megfelelően módosítjuk. A Bérleti és Szolgáltatási Szerződésünket adott betegre véglegesen a komfortos készülékek ismeretében készítjük el. Az finanszírozási rendszer lehetővé teszi a betegek részére a második gép bérlésének lehetőségét, mely fokozza a beteg biztonságát. Erre az esetre kérje egyedi ajánlatunkat!

Az otthoni lélegeztetési program főbb pontjai:

Programba kerülés menete: kb. 1 hét -1,5 hó
Közfinanszírozott ellátás
7/24 órás ügyeleti elérhetőség várhatóan technikai problémákkal kapcsolatban adódóan
Az intézet által kiválasztott gépekhez tartozó alkatrészeket, ezek karbantartását és rendeltetésszerű használatából adódó javítását cégünk biztosítja
A szerződésben szereplő gépek működéséhez közvetlen szükséges eszközöket biztosítjuk: tartályok, szívócsövek, légzőkörök
A közvetlen betegellátáshoz szükséges egyszerhasználatos eszközöket (leszívó katéter, katéter, tracheakanül, stb.) a kórháznak kell biztosítania

Utógondozás

A kórházból való távozás után az egészségügyi személyzet rendszeresen nyomon követi, a lélegeztetett beteg állapotát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kezelése otthon is jól működik. Ez magában foglalhatja az orvos, a gyógytornász vagy a lélegeztetőgépes ápolásra szakosodott szakember otthoni látogatását. A lélegeztetőgépek hordozhatóak így a család és a beteg is meglátogathatja az egészségügyi intézményt.

Tájékoztassa az áramszolgáltatót, hogy a háztartásában otthon lélegeztetett beteg van. Így védett fogyasztónak fog minősülni és áramszünet esetén a közműszolgáltatók megpróbálják a lehető leghamarabb helyreállítani a szolgáltatást, illetve tervezett áramkimaradás esetén szükség esetén például aggregátorral látják el otthonát.

Áramkedvezmény

Az otthoni tartós gépi lélegeztetésben részesülő fogyasztók a 295/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet szerint áramkedvezményre jogosultak.

Az otthoni lélegeztetéssel kapcsolatban további információért forduljon kollégáinkhoz!