CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)

Az újszülött non-invazív CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) készülék egy olyan orvostechnikai eszköz, amelyet a koraszülött vagy légzési nehézséggel született újszülöttek légzési támogatására használnak. Az első CPAP eszközök az 1970-es években jelentek meg, azóta pedig folyamatosan fejlesztették.

A gépi lélegeztetés számos negatív mellékhatással jár, például károsíthatja a tüdőt, fertőzések forrása lehet stb. A CPAP készülékek forradalmi változást hoztak a koraszülöttek kezelésében. A CPAP-pal kezelt babák között (a gépi lélegeztetéssel szemben) ritkábban fordul elő ROP ( retinopathia) és BPD (bronchopulmonalis dysplasia), amelyek súlyos koraszülött betegségek. Működési elvét tekintve a spontán légző babák léghólyagocskáit tartják nyitva pozitív légúti nyomás mellett.

A nazális CPAP készülék általában egy apró maszkot tartalmaz, amelyet a baba orrára helyeznek, és amelyen keresztül a pozitív nyomás létrejön. A nCPAP használata, nem igényel intubációt, azaz a légutakba történő beavatkozást, és így kisebb a kockázata a fertőzéseknek és más szövődményeknek. Emellett a kezelés segíthet csökkenteni a légzési nehézségek súlyosságát, javítani az oxigénellátást és elősegíteni a baba egészséges növekedését és fejlődését.

Bizonyos nCPAP készülékek, mint például a COMeN NV9 speciális apnoe rescue funkcióval rendelkezik. Ez a rendszer egy hasi légzésérzékelőből áll, amely folyamatosan figyeli a csecsemő légzési állapotát és szükség esetén a beállított CPAP paraméternél erősebb befúvást ad. A COMeN NV9 HFNC ( magas áramlású nazális oxigénterápia)  kezelésre is alkalmas, amely abban más a hagyományos oxigénterápiás eszközökkel összehasonlítva, hogy nyomásfigyelő funkcióval rendelkezik. Ennek segítségével a klinikai személyzet valós idejű visszajelzést kap a mért paraméterekről.