Az otthoni lélegeztetés előnyei és feltételei

Az otthoni lélegeztetés egy olyan terápia, amelynek célja a légzőrendszer támogatása olyan emberek számára, akiknél légzési nehézségek jelentkeznek. Az otthoni lélegeztetésnek számos előnye van, amelyek közül a legfontosabbak a következők:

 • Javítja az életminőséget
  Az otthoni lélegeztetés lehetővé teszi a betegeknek, hogy a már ismerős környezetükben a családjuk és barátaik körében maradjanak így javítja az életminőségüket. Az otthoni lélegeztetés program segítségével a betegeknek javulhat a fizikai állapotuk és csökken a depresszió és a szorongás szintje.
 • Csökkenti a kórházi tartózkodások számát
  Az otthon lélegeztetési terápia segítségével a betegek számos olyan problémát kezelhetnek, amelyeket egyébként a kórházban kezelnének. Lehetővé teszi, hogy a betegek csak akkor menjenek be a kórházba, ha arra szükség van.
 • Hosszabb életet biztosít
  Az otthoni lélegeztetés hozzájárul a boldogabb és kiegyensúlyozottabb élethez. Lehetővé teszi, hogy a betegségük ellenére is folytassák az életüket és javítsák az életminőségüket.
 • Csökkenti a fertőzés kockázatát
  Az egészségügyi intézményekben való hosszabb tartózkodás növeli a fertőzések kockázatát. Otthoni környezetben a fertőzés kockázata alacsonyabb.
 • Költséghatékony
  a kevesebb kórházi tartózkodás csökkenti az intézményi költségeket, és növeli a beteg és családja életminőségét.

Az otthoni lélegeztetés számos előnyt kínál, azonban vannak kihívásai is. A lélegeztetőgép kezelése és karbantartása bonyolult lehet, de a felelős intézmény, illetve a szolgáltató képzést tart a beteg és a családtagok részére, illetve támogatást nyújtanak. Az otthoni lélegeztetés során előfordulhatnak különböző problémák. Fontos, hogy a betegek és a családtagok tisztában legyenek ezekkel a kockázatokkal, és szükség esetén gyorsan reagáljanak.

Az otthoni lélegeztetés típusai

Az otthoni lélegeztetés két fő típusa van: a lélegeztetőgép által támogatott lélegeztetés és az oxigénterápia. A lélegeztetőgép által támogatott lélegeztetés esetében egy gép biztosítja a szükséges oxigént és egyéb légzést segítő funkciókat, mint például a légzési ritmus szabályozása. Az oxigénterápia esetében a légzőszervi problémával küzdő személy oxigénpalackot használ, amely folyamatosan biztosítja az oxigént.

Az otthoni lélegeztetés feltételei

Az otthoni lélegeztetés egy hatékony és kényelmes kezelési mód lehet azok számára, akik légzési nehézségekkel küzdenek. Azon betegeknek van lehetőségük az otthon lélegezgetési programunkba bekerülni, akik ezt igénylik és az orvosok szerint állapotuk is lehetővé teszi azt. Az igénylés mellett a beteg családja vállalja az otthoni gondozást és a szükséges körülmények megteremtését, a kezelőorvos és az ellátó intézmény pedig biztosítani tudja a beteg rendszeres és időszakos otthoni ellátását, távoli szakmai felügyeletét.