A köhögtetőgép

A köhögtetőgép (cough assist) azon gépi terápiák egyike, amelyeket olyan emberek számára fejlesztettek ki, akiknek gyenge légzőizmaik vagy neurológiai állapotuk miatt nehézséget okoz a köhögés.

A köhögés egy természetes reflex, amely segít megtisztítani a légutakat a nyák, köpet és más irritáló anyagoktól. Azonban az izomdisztrófiában, gerincvelői sérülésekben vagy neuromuszkuláris rendellenességekben szenvedőknek gyengült köhögési izmaik lehetnek, így segítségre van szükségük a légutak hatékony megtisztításához.

A köhögtetőgép először pozitív nyomást alkalmaz a légutakra, hogy meglazítsa és fellazítsa a váladékot, majd negatív nyomást alkalmaz, hogy elősegítse a váladék eltávolítását, és utánozza a természetes köhögési reflexet. Ez a technika segít a tüdőből és légutakból származó váladékok eltávolításában, csökkenti a légzőszervi fertőzések kockázatát és javítja a tüdőfunkciót. A köhögéssegítőt klinikai és otthoni környezetben is használják, és értékes eszköz lehet a légzőizom-gyengeséggel küzdő emberek számára a légzőszervi egészségük és életminőségük megőrzéséhez.